
AI in de Psychologenpraktijken
De afgelopen maanden lijkt het alsof AI-oplossingen als paddenstoelen uit de grond schieten binnen de zorgsector. Vooral binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), maar ook bij bijvoorbeeld gemeenten, zie ik een indrukwekkende beweging: van experimentele toepassingen naar serieuze innovaties die bijdragen aan tijdwinst, effectiviteit en werkplezier.
Als zelfstandig adviseur en oprichter van serve2sales spreek ik bijna dagelijks met ondernemers, zorgprofessionals, ontwikkelaars en investeerders die allemaal op hun eigen manier betrokken zijn bij de digitalisering van de GGZ. Wat mij opvalt: de gesprekken worden steeds waardevoller en concreter. Waar AI eerder nog als gimmick werd gezien, groeit het nu uit tot volwaardige assistent, coach en katalysator van verandering.
Smart intake en slimme dossiervoering
Een mooi voorbeeld is het werk van Tim Gast van Psychologen.AI. Tijdens het webinar ‘Kansen en ontwikkelingen in de GGZ’, dat ik eerder organiseerde voor het mooie Intramed bv, introduceerde hij zijn oplossing: een smart intake-module die automatisch gespreksverslagen genereert en koppelt aan het ECD. Daarmee wordt het werk van de behandelaar niet vervangen, maar juist versterkt. Het resultaat: meer tijd voor echte zorg, minder administratieve druk. Komend jaar help ik psychologenpraktijken graag verder met advies en implementatie van AI-oplossingen binnen hun praktijk.
Ook psycholoog Birgit Booij liet tijdens het webinar zien hoe ze ChatGPT inzet in haar praktijk. Niet als vervanging van de therapeutische relatie, maar als waardevolle aanvulling: een digitale coach en assistent die cliënten tussen sessies door ondersteunt, er altijd voor hen is en bijdraagt aan zelfregie en continuïteit. Nog hartelijk dank voor jullie bijdragen Tim & Birgit!
Van scepsis naar samenwerking
Natuurlijk zijn er ook kritische geluiden. Een van mijn relaties, die naast psycholoog ook developer en visionair is, zei laatst: "We zitten aan het einde van de Large Language Model (LLM) cyclus. Dit zijn gewoon ‘domme’ taalmodellen. Willen we echt van 25% naar 60% tijdsbesparing, dan moet er nog veel gebeuren." En hij heeft een punt. Maar tegelijk zie ik in de praktijk dat de adaptatie van AI in de zorg grote stappen maakt. AI is geen eindstation, maar een groeiproces, waarin techniek en praktijk steeds beter met elkaar in gesprek raken.
AI en het ecosysteem eromheen
Op de Zorg & ICT beurs viel het me op: vrijwel alle leveranciers in de directe patiëntenzorg werken inmiddels aan een AI-propositie. Ook sprak ik met meerdere investeringsmaatschappijen, waaronder de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij ROM Utrecht Region , die zich richt op het versnellen van onder meer AI-startups in de zorg. Een van de veelbelovende voorbeelden die ik daar zag, was Verticai® – een partij die AI binnen de GGZ op een frisse, praktijkgerichte manier aanvliegt, met bovendien een mooie propositie!
Soms zie je echter ook oplossingen waarvan je denkt: deze gaat het niet redden. Omdat de aansluiting op de praktijk ontbreekt, de technische impact wordt onderschat of de businesscase onvoldoende is. Dat onderstreept hoe belangrijk het is om niet alleen te innoveren, maar ook te verbinden, toetsen en aansluiten bij de zorgpraktijk.
Wat ik zie ontstaan
Steeds meer partijen kloppen bij mij aan voor:
- Advies over positionering en marktintroductie van AI-oplossingen
- Introducties bij potentiële klanten en investeerders
- Workshops en sessies over AI in de praktijk om professionals te enthousiasmeren
- Ondersteuning bij de vertaling van techniek naar de taal van de zorg
- Instellingen en praktijken die aan de slag willen met AI
En dat geeft energie. Want sales is, zoals een gewaardeerd gesprekspartner onlangs mooi zei, ook – of misschien juist – helpen.
En dat is precies wat ik wil blijven doen.
Of je nu werkt bij een AI-startup, een EPD-leverancier, een GGZ-instelling of als investeerder: ik denk graag mee over hoe we samen de zorg toekomstbestendiger maken.
Samen bouwen aan de toekomst
Heb jij een AI-propositie in de zorg of GGZ en wil je sparren over jouw volgende stap? Laat het me weten. Dan helpen we elkaar én de zorg weer een stap vooruit.
Reactie plaatsen
Reacties